Behendigheid


Voordat je samen met je hond behendigheid gaat doen, is het handig dat de combinatie (dat ben jij en je hond) een bepaald startniveau heeft. Dus van te voren een gehoorzaamheid cursus volgen is dan ook erg belangrijk.
Het is niet zo dat je gehoorzaamheid moet hebben om aan behendigheid te gaan doen.
Het is wel noodzakelijk dat je hond goed gehoorzaam is. Je hond leert dan een aantal commando’s die je goed kan gebruiken bij behendigheid. Je hond moet bv onmiddellijk naar je toe komen als je hem roept.
De relatie hond/baas moet goed zijn. Je hond mag niet maar zo uitvallen naar andere honden of fixeren op ander honden. Je hond moet ten alle tijden goed onder appel staan. Als je hond dit allemaal kan,dan heb je een goed hond voor behendigheid.Het de bedoeling, dat de hond op aanwijzing van zijn baas( de geleider )zo snel mogelijk en zonder fouten in de goede volgorde een aantal toestellen verwerkt.
In de training voor beginners ligt de nadruk op het leuk zijn van behendigheid en op het bekend raken met de verschillende toestellen. Bij de gevorderde en wedstrijdlopers komt de nadruk dan meer te liggen op het aansturen van de hond.


Om verantwoord aan behendigheid te kunnen doen moeten de hond en de baas aan een aantal voorwaarden voldoen. Over het algemeen geldt dat de honden volgroeid moeten zijn. Als de hond nog niet volgroeid is, is de kans op blessures groter. Voor te jonge honden kan behendigheid ook mentaal een te zware belasting zijn.
Een oudere, wat stramme hond doe je met behendigheid geen plezier meer. Het spreekt vanzelf, dat alleen een gezonde hond aan behendigheid kan doen.


Omdat bij behendigheid al heel snel los gewerkt wordt, is het natuurlijk belangrijk, dat de hond bij de baas moet komen als deze hem roept. Ook is het belangrijk, dat de hond voldoende aandacht heeft voor zijn baas, hij moet tenslotte de leukste zijn. Verder moeten baas en hond samen kunnen spelen.Voor verdere informatie kan je altijd aankloppen bij je kringgroep of anders bij de contactpersoon Behendigheid van het Provinciaal Bestuur.


Chris Bierman