Clubmatch of Jonge hondendag


In Nederland is het mogelijk om Duitse Herdershonden vanaf een leeftijd vanaf 4 maanden uit te brengen op een clubmatch. Jaarlijks organiseerd de VDH ± 15 clubmatches waarvan enkele binnen in een hal. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Kerstclubmatch en de Nieuwjaarsclubmatch.
Anders dan bij een Jonge Hondendag is dat er nu wel een kwalificatie gegeven wordt.

In de Jeugd- en Jongehondenklasse is de hoogste kwalificatie Zeer Goed of Goed, maar er kunnen ook uiteraard lagere gegeven worden zoals Matig.

In de Gebruikshondenklasse kan aan de volwassen hond de kwalificatie Uitmuntend gegeven worden. Hierbij kan het van belang zijn of een hond een africhtingscertificaat bezit.
Anders dan bij de Jonge Hondendag is er hier wel sprake van competitie die tamelijk zelf zeer hoog kan zijn.
De ringen waar de hond in moet lopen zijn groot en ruim. Oefenen is dus wel degelijk gewenst bij deelname aan dit soort evenementen.
Het hoogtepunt in Nederland, binnen de V.D.H., vormt de jaarlijkse, in de zomer gehouden, Kampioenschapsclubmatch. Ook in Nederland en veel andere landen wordt sinds enige tijd ook de Kwalifikatie V-Auslese gegeven.

In Duitsland vindt de Bundessieger Zuchtschau plaats. Dit in de volksmond vaker Hauptzuchtschau genoemd. Dit evenement is voor de kynologie het Wereldkampioenschap waar de winnaars aan strenge criteria moeten voldoen om een goede plaats en kwalificatie te krijgen.
Ook is dit het evenement waar een select groepje honden de VA (Vorzuglich-Auslese) titel krijgt.
Op dit evenement komen jaarlijks ruim 25.000 liefhebbers van de Duitse Herdershond vanuit de hele wereld.

Verder worden er ook een aantal Jonge Hondendagen gegeven verdeeld over Nederland. Dit is minder geworden daar men ook op een clubmatch de pups kunnen laten keuren. Op een Jonge Hondendag is het kwalificeren niet toegestaan, De pups mogen wel geplaatst worden en krijgen een keurbericht mee van hun pup. Hele leuke dag om andere pups te zien en in contact te komen met andere mensen met dezelfde hobby.