Kynologie

U heeft een raszuivere Duitse Herdershond ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek.
Aan het showen van je hond gaat enige voorbereiding vooraf. Het is niet zomaar een rondje lopen met je hond.
Bij veel kringgroepen bestaat de gelegenheid om ringtraining te doen, het voorbereidende werk voor een show. Wat het showen exact inhoudt en wat u aan uw hond kunt leren staat uitgebreid omschreven in het boek “De Duitse Herdershond volop in beweging”.


De Duitse herder is goedaardige, intelligente en handelbare hond. Hij is getalenteerd en veelzijdig. De VDH waakt uiterst zorgvuldig over het karakter en de aard van de Duitse herdershond in Nederland.
In zijn aard en wezen is hij een echte herdershond. Hij is opmerkzaam en schrander. Veel van de instincten van de hoeder en bewaker van de kudde zijn behouden. Deze gedragseigenschappen vormen ook de basis voor de werkeigenschappen van deze allround hond.


Het is één van de hoofdtaken van de rasvereniging de talenten van dit herdershondenras te behouden. Hierbij geldt als motto de dienstbaarheid voor de mens.


De Duitse herdershond is zeer geschikt als gezinshond. Hij verdient een consequente opvoeding. Geen hond voor achter de kachel maar een hond die houdt van beweging en graag met u op pad gaat. Het liefst wil hij voor u werken. Hij geniet van aandacht van zijn baas en sportieve activiteiten. Zeer sterk hecht hij zich aan het gezin, zijn roedel, die hij als herdershond bijeen wil houden en beschermen.